Informace ze světa Internetu hlavně o včelách a včelařích, a česky

Jak snadno vyrobit "lesní med"

7. dubna 2017 v 9:00 | Eman |  Med
Lesní med, který každý rozpozná podle toho, že je velmi tmavý až černý a nekrystalizuje. Je to prostě takový ten "správný" med, jak nás učila naše babička, když jsme byli malí.
Tmavý lesní med je velmi oblíbený v Německu, na rozdíl od USA, Švédska a dalších zemí, kde je oblíben med květový, zejména med řepkový, který krystalizuje velmi rychle. Řepkovému medu jsou připisovány příznivé účinky v prevenci rakoviny.

O kvalitě medu na trhu pojednával nedávný článek

Kvalita prodávaného medu je stále nevyhovující -polovina je falšovaná



Ale k tématu článku a popisu postupu výroby "lesního medu". Nebude to med lesní pravý, ale běžný konzument výsledek stejně nepozná a už vůbec ho nerozezná od lesních medů v našich obchodech

Vezmeme jakýkoli surový květový med většinou již zkrystalizovaný a vložíme do hrnce a postupujeme tak, jako při zavařování kompotů nebo okurek. O teplotu a dobu zavařování se nemusíme starat. Výsledný krásně tekutý a tmavý med uvidíme sami. Med krásně vláčný, tekutý v tomto stavu dlouho vydrží tak, jako jsou medy v supermarketech v regálech s krásně vyzdobenými skleničkami medů barevnými etiketami s údaji podle normy (hmotnost, výrobce, doba spotřeby, původ medů atd.). Pokud si koupíte med u včelaře, už měsíc po odebrání medu včelám, málokterý med má tak kvalitní etiketu a někteři včelaři dokonce prodávají med zkrystalizovaný nebo pastovaný. Jak velký rozdíl to je proti těm nádherným medům v obchodech!! Včelaři jsou prostě líní a proč by se namáhali a med nechali pořádně přehřát a vyrobit tak kvalitní "produkt". Taková je pravda.
Jen malá poznámka k hydroxymethylfurfuralu (jakostní prohřešek způsobený nevhodným zpracováním), jak se uvádí ve výšeuvedeném odkazu zprávy Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Ta látka s těžkozapamatovatelným názvem hydroxymethylfurfural je v podstatě cukrový karamel, který vzniká přepálením cukru.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama