Informace ze světa Internetu hlavně o včelách a včelařích, a česky

Duben 2017

Jak snadno vyrobit "lesní med"

7. dubna 2017 v 9:00 | Eman |  Med
Lesní med, který každý rozpozná podle toho, že je velmi tmavý až černý a nekrystalizuje. Je to prostě takový ten "správný" med, jak nás učila naše babička, když jsme byli malí.
Tmavý lesní med je velmi oblíbený v Německu, na rozdíl od USA, Švédska a dalších zemí, kde je oblíben med květový, zejména med řepkový, který krystalizuje velmi rychle. Řepkovému medu jsou připisovány příznivé účinky v prevenci rakoviny.

O kvalitě medu na trhu pojednával nedávný článek

Kvalita prodávaného medu je stále nevyhovující -polovina je falšovaná



Ale k tématu článku a popisu postupu výroby "lesního medu". Nebude to med lesní pravý, ale běžný konzument výsledek stejně nepozná a už vůbec ho nerozezná od lesních medů v našich obchodech

Vezmeme jakýkoli surový květový med většinou již zkrystalizovaný a vložíme do hrnce a postupujeme tak, jako při zavařování kompotů nebo okurek. O teplotu a dobu zavařování se nemusíme starat. Výsledný krásně tekutý a tmavý med uvidíme sami. Med krásně vláčný, tekutý v tomto stavu dlouho vydrží tak, jako jsou medy v supermarketech v regálech s krásně vyzdobenými skleničkami medů barevnými etiketami s údaji podle normy (hmotnost, výrobce, doba spotřeby, původ medů atd.). Pokud si koupíte med u včelaře, už měsíc po odebrání medu včelám, málokterý med má tak kvalitní etiketu a někteři včelaři dokonce prodávají med zkrystalizovaný nebo pastovaný. Jak velký rozdíl to je proti těm nádherným medům v obchodech!! Včelaři jsou prostě líní a proč by se namáhali a med nechali pořádně přehřát a vyrobit tak kvalitní "produkt". Taková je pravda.
Jen malá poznámka k hydroxymethylfurfuralu (jakostní prohřešek způsobený nevhodným zpracováním), jak se uvádí ve výšeuvedeném odkazu zprávy Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Ta látka s těžkozapamatovatelným názvem hydroxymethylfurfural je v podstatě cukrový karamel, který vzniká přepálením cukru.