Informace ze světa Internetu hlavně o včelách a včelařích, a česky

Jak ověřit pravost (čistotu) medu

3. ledna 2009 v 8:31 | Eman |  Med
Falešné a nečisté medy se stávají běžným zjevem v dnešních obchodech, navzdory tomu, že většina lidí dává přednost 100% včelímu medu.

Problém je v tom, bohužel, že falešný a nečistý med může být velmi snadno vydáván za pravý med. Když ho vidíme na polici, je velmi těžké rozeznat co je pravý a co není. Avšak je několik způsobů jak to zjistit.

Zkontrolujte etiketu. Byli byste překvapení kolik lidí se nedívá pozorně na etiketu potravin před jejich nákupem, a potom jsou zděšení, když zjistí že koupili co vlastně nechtěli. Kontrolujte značku zboží, a seznam složek (pokud nějaký je) a zmínku o přísadách. Společnost by je měla povinně uvádět, jestliže nakupujete v jistých zemích. Jestli není zmínka o přísadách, kupte med.
Med ochutnejte. Jestli se zdá podezřelý, přestože etiketa tvrdí, že je pravý, je několik jednoduchých testů, které můžete udělat a vyzkoušet pravost medu.

Test rozpouštění

* Vezměte sklenici vody. Ta a lžíce vody je vše co potřebujete pro první test.

* Vložte med do vody. Jestliže je med nečistý, bude se rozpouštět ve vodě - nejběžnější přísada v medu je sirup ze surového cukru, který se rozpouští. Jestliže je med pravý, med drží při sobě a klesne jako pevný chuchvalec na dno sklenice.

* Tento test se může také provést smícháním stejného dílu medu a metylalkoholu (denatur. líh). Čistý med klesne na dno. Nepravý med se pravděpodobně rozpouští a mléčně zakalí roztok.

Test plamenem

* Vezměte zapalovač a svíčku s bavlněným knotem. Tento test je lepší pokud nemáte mnoho medu nazbyt.

* Ponořte bavlněný knot svíčky do trochy medu, a přebytek setřeste.

* Pokuste se knot zapálit. Pokud hoří, potom je to čistý med. Jestli nechce hořet, potom přítomnost vody nedovoluje knotu hořet. (Jestliže je jenom malé množství medu na knotu, mohl by ještě hořet. Bude vydávat škvařící zvuk, a je lépe sfouknout knot a zkusit to znovu s větším množstvím medu.)

Test absorpce.

* Nalejte pár kapek medu na savý papír a pozorujte jestli je nebo není pohlcován. Pokud je pohlcován, med není pravý.

* Jestliže nemáte savý papír, nalijte med na bílou látku, potom látku vyperte. Jestli zůstane nějaká skvrna, není pravděpodobně čistý.

Spirálový test stékání.


* Když se nechá med pomalu stékat, splývá ve spirále ve směru chodu hodinových ručiček. To je proto, že molekula medu je nesymetrická s pravotočivým sklonem, což způsobuje kroucení praménku medu.

How to verify the purity of Honey


Moje osobní doporučení pro milovníky pravého neupravovaného medu od včel je toto:
Najděte si "svého" včelaře (viz stránka v hlavičce tohoto blogu). Můžete se s ním pobavit tom jak med zpracovává, jak kontroluje obsah vody, nechte si například ukázat refraktometr (měřič obsahu vody) a vysvětlit jak se s ním zjišťuje obsah vody. Něco se dovíte o medu, nebo i o včelaři. Nic vás to nestojí a solidní včelař se s vámi bude o včelách a medu bavit tak dlouho, že vás to unaví.

Nenechte se zmást mezi lidmi tradovaným názorem, že pravý med je průzračně čistý a zkrystalizovaný med (lidově zcukernatělý) je med podřadný. Zpravidla to je zcela obráceně, čirá, homogenní hmota, která se často vydává za pravý med a dlouho vydrží v takovémto stavu, bývá med narušený tepelným zpracováním a je prostý cenných enzymů a vitaminů. Přímo u včelaře často narazíte na med krystalický, nebo pastovaný. Je to do jisté míry záruka dietní kvality medu. Chybí-li vám u medu pro použití v kuchyni vláčnost a tekutost, můžete si sklenici medu ohřát v teplé vodě 40-50 C, na konzistenci, která vám bude vyhovovat. Med a cukrový sirup se od sebe obsahme liší téměř tak mnoho jako se od sebe liší benzin a voda v nádrži vašeho auta.

 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Retro Jordan Retro Jordan | E-mail | Web | 16. prosince 2010 v 7:47 | Reagovat

*The more you learn, the more you know.

2 safe safe | E-mail | Web | 15. dubna 2014 v 14:44 | Reagovat

Hello!
<a href="http://flashtemplatepacks.com/">generic for viagra</a> , <a href="http://josempeque.com/">cialis safe secure online shopping</a> ,

3 Honza Honza | E-mail | 5. května 2015 v 20:30 | Reagovat

Mám dotaz. koupil jsem pastovaný med od včelaře. 2 lahve v pohodě, u třetí byl podezřele hnědobílý. Po rozpuštění (sklenice ve vodě) se ukázala na povrchu bílá pěna s chutí tureckého medu. Co si mám o tommhle myslet? Je med pravým, pančovaný a jaký to má vliv na konzumaci????
S díky JK

4 Eman Eman | 6. května 2015 v 4:02 | Reagovat

Hnedobily med mohl byt z medovicoveho (lesniho). Neumím si představit, jak by mohl včelař pančovat med jinak, než dokrmením včel cukrem. Dokázat to lze pouze laboratorním rozborem.

5 aliform aliform | Web | 18. června 2015 v 18:32 | Reagovat

levne pujcky ihned :-D

6 jarus jarus | E-mail | 3. listopadu 2015 v 16:16 | Reagovat

Dobrý den, koupila jsem si med od včelaře a není čistý, když jsem si ho dala do čaje tak na vrchu se udělal takoví tenký škraloup a v čaji plaval něco jako prach ( hrnek jsem měla čistý). Kupuji už rok u stejného a stalo se mi to poprvé. Prosím má to nějaké vysvětlení? Děkuji

7 Eman Eman | 3. listopadu 2015 v 17:19 | Reagovat

[6]: Tenký škraloup se někdy dělá na hladině čaje z tvrdé vody. Z medu jsem to ještě neviděl. Prach by se z medu uvolňovat neměl. Med mohl být málo vyčištěný. Ale to jsou jen spekulace. Pylová zrna a drobné nečistoty po vytočení se do druhého dne vyplaví nahoru a před sléváním do sklenic tu vrstvu sbírám a sám rád konzumuji.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama