Informace ze světa Internetu hlavně o včelách a včelařích, a česky

Medové menu Milana Ballika

9. prosince 2008 v 19:10 | Eman |  Recepty s medem a produkty včel
Na stránkách ČSV byl před týdnem odkaz na Medové medu, které připravil Wine & Food Correspondent Milan Ballik.

Cituji z té stránky pro ty koho otravuje, že se mu po "klikanci" zbytečně otevírá ještě MS Word (sousto pro "antiviráky"). Já mezi ty otrávené patřím a proto na žlutozelené stránky chodím s odporem. Dobroty s medem mám rád a neškodí něco nového vyzkoušet... Autor receptů je M. Ballik a ne Ballík jak ho přejmenovali na žlutozeleném webu.
  • Cibulová polévka s medem a bílým vínem
  • Tygří krevety se slaninou a medem
  • Kachna na medu po čínsku
  • Med a riccotta
Jako aperitiv zkuste teplou medovinu, kterou seženete u řady včelařů a jako digestiv nabídneme medovou whisky, kterou koupíme v každém dobrém obchodě s kvalitními alkoholickými nápoji.

Cibulová polévka s medem a bílým vínem

• 2 lžíce másla • olivový olej • 2 stroužky česneku • 900 g cibule nakrájené na kolečka • 2 lžíce hladké mouky • 200 ml bílého vína • 1 - 2 lžičky medu • sůl • pepř • tymián • bobkový list • 2 veky nebo bagety • 60 g strouhaného sýra • 1 kostka slepičího bujonu • nasekaná zelená petrželka na ozdobu •
Dvě třetiny cibule osmahneme na másle s trochou olivového oleje, dokud není světle hnědá. Přidáme zbytek cibule, kterou necháme zesklovatět. Zasypeme hladkou moukou a důkladně rozmícháme. Zalijeme horkou vodou, přidáme koření, celé stroužky česneku, kostku slepičího bujónu, med a doředíme vínem. Pod pokličkou necháme na mírném ohni probublávat cca ½ hodiny. Plátky veky osmažíme dozlatova. Poté položíme na dno polévkových talířů a zasypeme sýrem. Vše přelijeme horkou polévkou. Zdobíme jemně nasekanou petrželkou.

Tygří krevety se slaninou a medem

• 250 g nevyloupaných tygřích krevet • 400 ml ocet Balsamico • plátky slaniny Lardo - podle počtu krevet • 1 polévková lžíce medu • hrubá mořská sůl • olivový olej na pánev •
Krevetám vyloupeme hřbet a obalíme je plátkem slaniny. Poté krátce zprudka osmahneme na olivovém oleji. Krevety vyjmeme, na pánev přidáme ocet Balsamico a pomalu vaříme na hranici varu, dokud se nám nezačne tekutina redukovat. Přidáme med a znovu přivedeme k varu a krátce povaříme. Pozor, aby šťáva nezhoustla. Před podáváním přelijeme krevety vzniklou šťávou a celé pak osolíme hrubou mořskou solí.

Kachna na medu po čínsku

• 1 kachna • 3 lžíce medu • ¼ l drůbežího vývaru • ½ lžičky mletého zázvoru • 2 lžíce červeného vína • 2 lžíce sojové omáčky • sůl •
Očištěnou kachnu osolíme, podlijeme vývarem a pečeme v troubě cca 1 hodinu. Přidáme sojovou omáčku, víno a zázvor. Přikryjeme poklicí, pečeme a průběžně podléváme. Když je kachna téměř měkká, přidáme med a dopečeme. Maso přelijeme šťávou.

Med a ricotta

• 1 kg čerstvého sýra Ricotta • 4 vejce • 6 žloutků • 2 dl medu • 100 g ovoce - čerstvé nebo kandované, posekané na malé kousky • 6 bílků • 2 dl marsaly • 2 lžíce nastrouhané citronové kůry • skořice dle chuti •
Do mísy protlačíme ricottu. Přidáme všechny ostatní suroviny kromě bílků a řádně smícháme. Z bílků vyšleháme sníh s marsalou a vmícháme do hmoty. Vše vložíme do vymazané pečicí nádoby a v předehřáté troubě pečeme cca 25 minut při 150 0C.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Vladimír Vladimír | E-mail | 24. září 2014 v 13:35 | Reagovat

Dostal jsem od známého bílý med. Má stejnou hodnotu jako obvyklý tmavý "lesní" med, nebo  v sobě může skrývat určitá rizika. Prosím o názor. Mnohokrát děkuji za odpověď. Vláďa

2 Eman Eman | 24. září 2014 v 14:38 | Reagovat

Váš Bílý med je zřejmě zkrystalizovaný květový (asi řepkový) med. Rozdíl mezi medy květovým a "lesním" je v tom, že květový med včely získávají z nektaru květů a medovicový tvoří ze sladkých výkalů mšic na stromech. Další rozdíl je v poměru fruktózy a glukózy v medu. Květový má více glukózy, neboli krevního cukru. Tmavý med je vzácnější a proto dražší. Mám rád oba druhy medu, je to věc vkusu. Dietnější ("zdravější") je prý květový.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama