Informace ze světa Internetu hlavně o včelách a včelařích, a česky

Nejzdravější nápoj i pro abstinenty

5. října 2008 v 9:07 | Eman |  Recepty s medem a produkty včel
Můj poslední objev je medový "čaj".

Nemaje rychle po ruce sušené bylinky, ani namáčecí pytlíček s čajem, nalil jsem horkou vodu do hrníčku a přidal dvě lžíce medu. Chutnalo mi to a tak jsem vymyslel "čaj" bez čaje - ale oslazený medem.
V článku Voda z kohoutku je v Česku jedna z nejlepších na světě píší, že voda z vodáren je lepší než balená voda v PET lahvích. Nehledě na znečišťování životního prostředí plasty. Náš český med je jeden z nejlepších na světě. Dohromady to přeci musí dát nejlepší nápoj na světě :-) Není to logické?
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Ivan Ivan | 5. října 2008 v 9:19 | Reagovat

A s trochou citrónu to dokáže člověka ráno nakopnout a pak udržet na plných obrátkách půl dne.

2 Leoš Dvorský Leoš Dvorský | 5. října 2008 v 9:26 | Reagovat

Kafe s medem po ránu také není k zahození!

3 Klára Vránková Klára Vránková | 5. října 2008 v 12:37 | Reagovat

Mohu se Vás, prosím, optat, na základě jakých podkladů, metodik, analýz a srovnání jste dospěl k domněnce, že český med patří k nejlepším na světě? Předem děkuji za Vaši odpověď. KV

4 Eman Eman | E-mail | 5. října 2008 v 17:49 | Reagovat

To, že je u nás jeden z nejlepších medů na světě, speciálně ten z mých včel a podle mých kritérií (mám na něj certifikát Český med), si myslím na základě výsledků opakovaných testů všech medů na našem trhu. Dále norma "Český med" má přísnější kritéria, než je ve světě běžné (HMF= 20 mg/kg a obsah vody do 18%). Medy na světových trzích jsou homogenizované, často přehřívané a doplňované invertovými sirupy, které s medem nemají co společného a ostatně na tomto blogu je o kvalitě medů na našem trhu napsáno dost. Český med je žádaná komodita na trhu, například v Německu, které patří k největším konzumentům medu vůbec.

Ale po pravdě je to stejná nadsázka, jako udělala MF Dnes s nejlepší vodou.

5 Eman Eman | E-mail | 5. října 2008 v 17:51 | Reagovat

(2) Jiné kafe než slazené medem vůbec nepiju, to raději bez cukru.

(3) Citron samozřejmě do medu neškodí, naopak :-) (ale ne do kávy).

6 Anton Turčáni Anton Turčáni | E-mail | 5. října 2008 v 19:10 | Reagovat

Dále norma "Český med" má přísnější kritéria, než je ve světě běžné (HMF= 20 mg/kg a obsah vody do 18%). Medy na světových trzích jsou homogenizované, často přehřívané a doplňované invertovými sirupy

K /5/. Rád by som mal istotu, či skladovaný med je naozaj pri jeho skladovaní pod touto hodnotou?. Predsa sa vie, že či je med v tmavej miestnosti, primerane udržovanej nižšej teplote, postupne nabaľuje  gramáž HMF. Raz som sa dostal v literatúre k hodnote až 400 mg/kg, kedy začína byť nebezpečný pre človeka a pre včely pri nej postupne vypadávajú z úľa, až uhynú.

Keď sme už pri špeciálnych čajoch, je obľubujem čistý agátový, samozrejme agátovým medom a miernym okyslením šťavou s citróna, zlepší chuť tohoto nápoja.

Agátový kvet suším svojským spôsobom a to v čase, keď kvet dosahuje vrchol zrelosti, ešte pred jeho kvitnutím. Odpílim niekoľko dobre zakvitnutých konárov, a ihneď celý konár zavesím na drôt pod zatieneným prístreškom s prievanom. Po pár dňoch je dokonale vysušený a až vtedy kvet otrhám a uskladním vo väčšej plechovej dóze.

Pri použití kvet zalievam horúcou vodou a nechám vyluhovať aspoň 10 min.

7 ales ales | 6. října 2008 v 8:26 | Reagovat

Můj oblíbený nápoj s medem je zelený čaj. Postup je jednoduchý: uděláme zelený čaj, přičemž přesně dodržíme doporučenou teplotu vody a dobu louhování (aby se do čaje nedostalo co nechceme) a následně přidáme lžíci medu. Výsledkem je lahodný nápoj, který má zvláště ráno výborné povzbuzující účinky (nezapomeňte, že nervová soustava jede na cukr) a u mě zcela nahradil kávu.

Opakem je červený čaj rooibos s medem, který naopak téměř neobsahuje povzbuzující látky, ale zato spoustu antioxidantů a je výborným nápojem na dobré spaní, čili schlaftrunkem.

8 Pavel Holub Pavel Holub | E-mail | 6. října 2008 v 12:19 | Reagovat

Tak já denně posnídám medvědí mlíko (horké mléko s medem) s celozrnným pečivem namazaným marmeládou. Je v tom celá škála cukrů  od rychlých až po nejpomalejší. Vydržím s tím pohodlně do oběda.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama