Informace ze světa Internetu hlavně o včelách a včelařích, a česky

Med a cukrovka

22. května 2008 v 18:06 | Eman |  Apiterapie
Předem upozorňuji, že článek není lékařský manuál na léčení cukrovky, ale zdál se mi zajímavý a může dát někomu inspiraci k využití léčebné síly přírody.Vždy by poslední slovo měl mít dobře vzdělaný a zkušený lékař - odborník. (EV)

Cukrovka je chronická porucha metabolismu uhlohydrátů (cukru), která je způsobena nedostatečnou funkcí slinivky břišní, žlázy související s zažívacím traktem, která nevytváří dostatek hormonu inzulínu, kdy je to potřeba. Je to způsobeno slabostí nebo vyčerpáním žlázy. Při cukrovce nemohou být uhlohydráty a škroby využity a jsou odstraněny v moči. Část potravin se převádí na cukry a jedlík je musí do přírody vrátit. Oběť musí hladovět uprostřed hojnosti. Je to opravdová pomsta přírody. Hubení lidé získávají cukrovku jen zřídka. U obézních jedinců přebytek spotřebovávaného cukru a škrobu není dostatečně okysličen, ale tvoří tuk, který přispívá rozpadu organismu.

Pokud jde o příčiny cukrovky, většina lékařských učebnic se tomuto tématu pečlivě vyhýbá. Jiné uznávají, že příčina je neznámá. Autorovo osobní přesvědčení je, že hlavní příčinou je zneužívání umělého cukru a soli a vytvoření zánětu a kornatění slinivky břišní. Co se týká soli, zvířecí cukrovka je omezena na koně, dobytek a psy. A sůl se dává koňům (někdy též cukr) a je zamíchána v krmení dobytku, psi sůl dostávají ve zbytcích naší potravy.

R. Arima z Tokya, Japonsko, ředitel Arima Institutu, experimentoval na sobě. Nikdy neměl cukrovku. V roce 1934, ve věku padesát-tři schválně konzumoval nadměrné množství soli s tím, že trpěl nadměrnou sekreci moči, po kterém následovala cukrovka. Ten experiment opakovat dvakrát se stejným výsledkem. Myslel si, že cukrovka může být snadno léčena omezeným použitím, nebo úplným vynecháním soli. Arima cituje významné autority, kteří tvrdili, že člověk je "naložen" v soli. Podle jeho názoru je dokonce tvrdnutí cév a předčasná senilita je způsobena solí. Dávný přítel John D. Rockefeller se na tohoto autora odkazoval a během večeře starý pán varoval nikdy nepoužívat sůl, protože látka je škodlivá pro zdraví. Protože se pan Rockefeller dožil stovky, stojí jeho doporučení za úvahu.

Vegetariáni a býložravá zvířata vyžadují sůl, protože ji potřebují. Ovoce, zelenina a rostliny obecně obsahují hodně jiných minerálů, ale nedostatek chloridu sodného. Masožrouti mohou vyjít bez soli. Mnoho učitelů výživy jsou proti používání soli. Tvrdí, že přebytek vyvolává tuhost a nečinnost. Mozek, srdce, cévy, svaly, slinné žlázy, oči a sexuální orgány ztrácejí svoji elasticitu, ztvrdnou a nakonec zkostnatí. Vápno, které obsahují komerční cukr, má podobný účinek. Když budou biologičtí chemici používat více zdravý rozum než mikroskopy, zjistí fakt, že rafinované cukry přispívají k většímu výskytu artritidy než se doposud tušilo.

Je daleko nad rámec tohoto přehledu uvést jaké účinky má tato nemoc. Jedním z kardinálních problémů je nedostatek glykogenu (živočišný škrob), který je obvykle uložen ve svalech, samozřejmě v srdci, krvi a hlavně v játrech (zásobárna glukózy), kde je uložen a později využíván jako nejdůležitější energetická produkční látka v ogranismu. Normální krev obsahuje přibližně 0,10% glukózy.

Pokud organismus diabetika není schopen okysličovat glukózu, bude to mít zásadní vliv také na další procesy metabolismu, hlavně na metabolismus tuků. Spalování uhlohydrátů, zejména glukosy, je nezbytné pro spalování tuků. Tuky se spálí v plameni uhlohydrátů. Nedokonalá oxidace tuků spustí tvorbu neokysličených mastných kyselin, které se běžně nazývá soustava acetonu, a které budou narušovat rovnováhu kyselin a zásad v systému a nakonec naruší celkové alkalické rezervy těla.

Význam metabolismu cukru u páteře a mozku je zřejmý. Krev z žil, která opustí mozek obsahuje méně cukru a více kyselin, než je krev z tepen, která je soustřeďuje. Transformace cukru má důležitou funkci v chemických aktivitách mozkových buněk. Úspěšná terapeutická aplikace inzulínu při různých psychických poruchách to jasně demonstruje. Nedostatek asimilace cukru při cukrovce, doprovodné deprese, stavy záchvatů, dokonce smrtelné konce, ukazují zásadní význam metabolismu cukru v činnosti mozkových buněk.
Podávání inzulínu, což je hormon slinivky břišní, upravuje patologický stav u cukrovky a převádí do glykogenu, které povaha cukrovky není schopna plnit. Inzulín je doplněk při léčbě diabetu, ale v žádném případě lék. Používání inzulínu je náročný postup. Pacient musí brát injekčně inzulín asi půl hodiny před každým jídlem aby upravil tuto funkci. Jeho dávkování musí být přesně stanoveno, protože jednotky inzulínu musí korespondovat s následujícím jídlem, a s pacientovou tolerancí cukru atd. Také množství uhlohydrátů se musí přísně kontrolovat a často modifikovat. Je to otravná činnost časově náročná a nákladná, kromě obava, neklidu je to pečlivá aplikace složité chemie a matematiky.
Jakákoliv látka, která by mohla být využita při mírné cukrovce pro převod uhlohydrátů, orálně, na glykogen by byla neocenitelná a překročila by užitečnost jinak užitečného inzulinu. Úleva od těžkopádných podkožních injekcí by byla neocenitelná služba.

Zda by diabetici mohli využít med přeměnou na glykogen a nahradit potřebný zdroj energie pro své vyčerpané systémy je problém hodný nezaujatého vyšetřování. Je mnoho indikací, že je možnost použití medu pro tyto pacienty.

Med a rafinované cukry se liší nejen v chemických vlastnostech, ale ve také ve fyziologických účincích. Okolnost sama, že med obsahuje invertní cukry a ušetří zeslabeným zažívacím orgánům dodatečnou práci s inverzí komerčních cukrů, je důležitým faktorem a významná výhoda.

Ve vztahu k diabetu existují také další výrazně heterogenní funkce cukru a medu. Pokud byl inzulin podáván diabetickým pacientům před jídlem a byl přebytek jednotek inzulínu, než je následně spotřebováno uhlohydrátů, nebo nebyla potrava vůbec, může se objevit vážný, často katastrofální inzulinový šok. Důvodem pro tuto událost je, že inzulín bude konzumovat cukr a již skromné rezervy organismu a nedostatek krevního cukru (subglycemia) je stejně nebezpečný jako nadměrný (hyperglykémie). Jedinou cestou k nápravě takové situace je řídit dostatečné množství glukózy a kompenzovat působení přebytku inzulinu.

Byly hlášeny případy kde bylo podáno velké množství medu k odvrácení inzulinového šoku kvůli subglycemii, ale to nebylo příznivé; na druhou stranu, následující podání glukozy rychle neutralizovalo škodlivé efekty inzulinu. Pomalá absorpce ovocného cukru a zpoždění transformace v systému do glukózy by se považovaly za neefektivní. To jasně dokazuje, že na chemickém a fyziologickém základě existuje rozdíl mezi obyčejným cukrem a medem. Stejná nerovnost je mezi glukózou a ovocným cukrem, druhou důležitou složkou medu. Příznaky subglycemie, které následují po úplném odstranění jater u zvířat byly rychle odstraněny podáváním glukózy, zatímco ovocný cukr je neúčinný. Je pozoruhodné, že ovocný cukr se jen zřídka, pokud vůbec, nalézá v krvi.

Diabetičtí pacienti, kteří jsou nekonečné roky na injekcích inzulinu jsou často vystaveni inzulinovým šokům, které jsou ve skutečnosti subglycemickou reakcí. Někdy není možné zjistit dostatečný důvod pro tuto nebezpečnou a občas fatální událost. Existuje mnoho příčin, které mohou přivodit takový stav a diabetici by měli být dobře poučeni o jejich hodnocení. To je těžký úkol pro laiky, a často i pro inteligentního lékaře. Mezi nejčastější příčiny tohoto stavu jsou zpravidla chyby při podání správného množství inzulínu, obvykle příliš velké dávky; zpoždění ve vhodném jídle, že je špatné nastavení diety stravy nebo ztráta části potraviny zvracením, průjem nebo žaludeční obstrukce; násilné cvičení v kombinaci s inzulinem, atd. Cukrovkáři často používají stejné místo pro injekci. To zpomalí nebo zabráí vstřebávání a vyžaduje zvýšení dávky inzulínu, aby byl aplikován do nového místa, kde bude absorbovat rychle, sníží krevní cukr a vyvolá šok.

Bylo hlášeno mnoho případů, kdy byl med dobře snášen diabetiky a dodával jim požadovanou energii. V roce 1933, potom co autor publikoval dotazník pro včelaře laskavostí včelařského časopisu, aby získal informaci o účincích včelích žihadel, zvláště o jejich léčivých hodnotách reumatismu a artritidy, mnoho dobrovolných dopisovatelů osvětlili zprávami léčebnou hodnotu medu. Některé z těchto zpráv tvrdí že med byl použit v beznadějných diabetických situacích s úspěchem vyústil vyléčením. Některé zprávy jsou velmi poučné. Pan GJ, na Kaukauna, Wisconsin, píše: "Já jsem železniční inženýr s obchodem, ale stal jsem se obětí cukrovky a musel jsem se vzdát práce, protože jsem byl velmi slabý. Doktoři to vzdali a prohlásili, že pro mě neexistuje žádná naděje. Pak jsem se rozhodl pro dietu a doktoři ji odmítli, a tady je:

Špenát, syrový nebo vařený, většinou syrový.

Hlávkový salát, slazený medem a limetová šťáva.

Syrová mrkev, umytá, vykartáčovaná a strouhaná, slazená medem pro chuť.

Salát ze syrového zelí s limetovou šťávou a med.

Zralá rajčata, syrová nebo konzervovaná, slazená s medem. Celozrnný pšeničný chléb.

"Od počátku diety v roce 1922 a koncem 1923 doktoři nemohli najít stopy cukru, ačkoli několik jich mě testovalo, aby uspokojili svou zvědavost. Je mi nyní 65, jím všechno na stole, a a pracuju jako každý můž mého věku, jestli ne víc, po projití dvou železničních havárií a dvakrát sebrán před smrtí. Whisky nebyla příčinou havárií, protože se nedotknu této prokleté věci. "

Pan LMD z Edmeston, New York, píše že nejenom vyléčil mnoho případů reumatismu pomocí včelích žihadel, ale také dodává seznam lidí, kteří byli obětí cukrovky. Potom co si dopřáli med tak se uzdravili. "Mr. a Mrs. FD oba trpěli cukrovkou, léčili se u různých lékařů dlouhý čas bez zlepšení. Nakonec šli na dietu sestávající z velkého množství medu a spousty ovoce, a dnes jsou oba v pořádku."

Taková odhalení (nazvěme je vtírání), i když pocházejí od laiků, by měla vzbudit pozornost úctyhodného lékařského bratrstva.
K ospravedlnění domněnky, že med se může dávat diabetikům je také tvrzení zástupců lékařského povolání. Dr. F. C. Ameiss obhajuje med tupelo pro diabetiky, protože má minimum dextrozy a maximum fruktózy. (Tupelo je strom z rodiny dřínů.) Dr. Desiderius de Beszedits, of Coyuca de Catalan, Guerrero, Mexico, v článku v Medical World, October, 1934, "Treatment of Diabetes," napsal následující: "Ještě jedna věc je možná vyvodit: použití medové diety v léčení cukrovky může vypadat nevědecky, nelékařsky, dokonce skoro hloupé pro teoretické, nebo povrchnímu pozorovateli. Právě při tomto psaní, moje včely (kříženec mezi línými Indkami podobnými vosám a velkými, pilnými maďarkami nazývanými Italky,dovezenými z Evropy) jsou zaměstnány nošením medu z rostlin v květu, nazývaných retama nebo tecoma mollis, retania nebo tronadora. Dělám výluh a výtažek z této rostliny (listy a kořeny), a dávám ji diabetickým pacientům v kapkách v čaji manzanilla, když nemůžu získat listy na čaj kterému dávám přednost.
Čaj, tinktura a vodní extrakt rostliny mají rozhodně a zřetelně antiglycosurické a eupeptické vlastnosti a jeho antipolyurický účinek je rychlý. Nyní všichni víme, že včela saje quintessenci z květové šťávy, přidává něco ze sebe (sliny nebo jiné substance) a pak to zpracuje do medu. Každá země má velký počet lékařských rostlin, a včely sbírají jejich med z jejich květů. Není těžké pochopit, že z tohoto důvodu se med hodí do léčebné diety pro diabetiky. Nejpravděpodobněji je právě správná potrava pro zeslabené hladové žlázy. " (Názor, že léčivé vlastnosti jistých rostlin se přenáší včelami z květů do medu je dosti rozšířený. Menelik, velký král Etiopanů, podle Dr. Theodorows(e) (Lancet, 1897) pěstoval stromy Coso pod kterými umístil včely. Med Coso který včely sbíraly z květů byl považován za vynikající lék proti parazitickým červům. Lžíce medu ve vodě stačila na to, aby byly výsledky. Domorodci v Indii kapou med z lotusu do očí a léčí šedý zákal. Důvěra v anti-tuberkulozní účinek eukalyptového medu je světoznámá.)
Dr. A. Y. Davidov z Ruska zjistil, že med je dobrá náhražka cukru a jiných sladkostí při cukrovce. Dr. Davidov věří, že med brání brání acetonemii a snižuje obsah cukru v moči navzdory faktu že med obsahuje 75% cukru. Jeden z jeho pacientů užíval půl kilogramu medu během deseti dnů bez zvýšení obsahu cukru v moči. Když bylo užívání medu zastaveno, procento cukru v moči se zvýšilo a pacientovi byly podány 4 čajové lžičky medu denně a potom obsah cukru znovu poklesl. Dr. Davidov hlásil dalších šest případů kde měl med prospěšné účinky při cukrovce.
Dr. L. R. Emerick z Eatonu, Ohio, specialista na cukrovku, užíval med v dietě u více jak 250 diabetických pacientů s úspěchem. V minulosti proslavený Dr. R. J. Goss z Middlebury, Vermont, byl vyhlášený po státě pro pomoc diabetikům medovou dietou. Soused jeho příbuzného, který viděl mnoho přijíždět na léčení slabých a vychrtlých, ale brzy získali na váze, vypadali náramně a byli schopni ujít větší vzdálenosti.
(Autor naléhavě upozorňuje diabetiky, aby med nepoužívali bez porady a přísné kontroly jejich lékařem.)
Profesor A. Szent-Györgyi, objevitel Vitaminu C, publikoval zajímavé výsledky, které získal ústním podáváním kyseliny jantarové v léčení kyselosti cukrovky (Orvosi Hetilap. Budapest, No. 24, June 12, 1937). Toto, pokud se to potvrdí, může to vysvětlit příznivé účinky různých kyselin, mimo jiné mléčné, jantarové, citronové, jablečné a dalších, které med obsahuje. Vytváření nebezpečného acetonu při cukrovce je možné upravit za pomoci těchto kyselin.
 

25 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Alena Alena | E-mail | 14. listopadu 2010 v 20:32 | Reagovat

Manžel má cukrovku, je na inzulínu, zkusime trochu medu,jestli mu med nezvedne glykemii, tak to bude bezva,
díky za článek

2 rudach rudach | E-mail | 14. října 2012 v 2:00 | Reagovat

[1]:dobrý den.zkoušeli jste to s medem ?jak to dopadlo?

3 suchankova libuse suchankova libuse | E-mail | 20. ledna 2013 v 13:50 | Reagovat

:-) skvělé

4 Jozef Jozef | E-mail | 1. února 2013 v 8:54 | Reagovat

Ďakujem za článok, dostal som cukrovku. Otecko bol včelárom a tak medík bol náš každodenný. Teraz my chýba. Idem teda vyskúšať ho konzumovať a merať cukor. Niekde som čital, že v spojený zo škoricou pomere 1:1 to pomáha. Zistím. :-)

5 Fanda Fanda | E-mail | 14. dubna 2013 v 12:20 | Reagovat

Zkoušel jsem to jenom krátkodobě (asi 14 dní)před odběrem, zítra se dozvím výsledky... :-)

6 dm dm | 8. listopadu 2013 v 22:27 | Reagovat

Tento text psal blbec, jehož cílem je zabít co nejvíce cukrovkaru. Blbost autora vrcholí v okamžiku, kdy mu hoří tuky v plameni cukru ... Vysvětlovat onomu grafomanovi, co je to glukosa, pyruvat, DM prvniho a druheho typu by bylo nad jeho intelektalni schopnosti

7 Dominika Dominika | 16. března 2015 v 15:44 | Reagovat

ja som DIA 10 rokov a tiež som odmietala med skoro celú tú dobu, až posledný polrok ho konzumujem intenzívnejšie a vôbec sa to neodráža na mojej glykémii. :)

8 Jana Jana | E-mail | Web | 28. dubna 2015 v 10:08 | Reagovat

Rozhodně by člověk měl vědět, co jíst a co ne. Když tápe, poslouží mu i tento portál, kde je diabetes dobře popisován http://matecukrovku.cz/

9 binit binit | Web | 21. června 2015 v 7:16 | Reagovat

pujcka pro lidi s insolvenci :-)

10 cascading cascading | Web | 22. června 2015 v 18:04 | Reagovat

půjčka do 5 tisíc 8-O

11 liečby cukrovky liečby cukrovky | Web | 11. ledna 2016 v 22:25 | Reagovat

Neviem prečo tu niekto ponúka pôžičky :) Ale ľudia sú rôzny. Aj Med si môžete dať, ALE zmierov. Základ je zdravý životný štýl (cvičenie a vyvážená strava)

12 juro zilina juro zilina | Web | 13. dubna 2016 v 15:05 | Reagovat

su aj nejake presne znacky medov ktore odporucas? vdaka

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama