Informace ze světa Internetu hlavně o včelách a včelařích, a česky

PROFON-T

25. dubna 2008 v 8:04 | Anton Turčáni |  Recepty s medem a produkty včel
proteínové krmivo. Z hľadiska použiteľnosti tekutých a tuhých krmív v chovateľskej praxi, chovatelia dávajú prednosť jednoznačne tuhým krmivám.

Dôvod je jednoduchý, možno ich vyrobiť do zásoby, sú ľahko skladovateľné, jednoducho sa včelám podávajú, nevyvolávajú rabovku včiel, aj hygiena je dostatočná. Ich nevýhodou je náročnejšia výroba, vyššie náklady (typické CMC), ktoré sú možno aj o 100% drahšie, ako čisté glycidové tekuté krmivá.
Existuje aj iná možnosť získania vhodného krmiva pre osadenstvo oplodňovacích jednotiek (OJ), ako je cukrovomedové cesto a to tepelným spracovaním kryštálového cukru na menej známy FONDÁN. Cukor je základ, ktorý obohatíme o proteínový výťažok- trúdie mlieko a niečo medu, ktorý zlepšuje odoberanie včelami krmiva. Trúdí výťažok získava v značnom množstve pri biologickom boji proti klieštikovi včeliemu.
V spojení fondán, výťažok z trúdich lariev a medu, získavam vynikajúce a hodnotné krmivo, ktoré som nazval PROFON-T (začiatok slov PROteín, FONdán a Trúdy alebo Turčáni).
Pri biologickom boji proti VD sa likviduje pravidelne enormné množstvo trúdieho plodu, ktorý bez úžitku vyhadzujem. (TP je výborný pre hydinu a naučil som naň i psa). Pritom si neuvedomujeme to množstvo výživných látok v ňom, ktoré vychádzajú bez úžitku nazmar. A stačí len málo, keď po tepelnej úprave ho môžeme skrmovať včelami, keďže výchova takého množstva TP nie je pre včelstvo, ale ani pre včelára zadarmo.
Pritom v Číne, Nepále a ďalších JV krajinách Ázie trúdí a včelí plod v larválnom štádiu vedia zužitkovať ako vysoko kalorickú a hodnotnú potravu, ktorá je nielen potravou, ale i zásobárňou hodnotných látok potrebných pre telo napr. steroidy. V časopise Včelár č.4/94 je v prevzatom populárnom článku uvedený rozbor homogenizovaných včelích lariev, čo môže s malými odchýlkami platiť i pre výťažok z trúdích lariev: vyššie proteíny- bielkoviny 50 až 63%, glycidy 20-3%, tekuté tuky 16%, minerálne látky 5,3%,, vitamíny A1, B1, B2, C a E, ako aj ďalšie stopové látky.
Toto ma viedlo k tomu, aby som využil potenciál obsiahnutý v trúďom plode znova v chove včiel, prípadne aj v ľudskej výžive. Problém však bol ako skĺbiť tekutý obsah a určiť jeho podiel vo fondáne, aby výsledný obsah bol príťažlivý pre včely, ľahko odoberateľný, zároveň trvanlivý, bezpečný pri šírení chorôb, jeho konzistencia vláčna, obsahové latky boli zachované a včely ich z fondánu odoberali. Toto som postupne pokusmi a vlastnou intuíciou prekonal, čím vznikol výsledný produkt PROFON-T. Pozdějšie som jeho kvalitu zlepšil pridávaním malého množstva invertínu alebo octu.
Správne pripravené krmivo je vzhľadovo príťažlivé, žltej až špinavo žltej farby a s mäkkou drobivou konzistenciou. Pre človeka je príjemnej chuti po pražených lieskových orieškoch, včely ho aj niekedy dlhšie, ale rady odoberajú, pričom dĺžky odberu závisí od počtu odoberajúcich včiel. Bielkoviny včely odoberú bez zbytku. Vhodné je ho podávať vo väčšej hrúbke, vkladať do malých plastových nádob, ale v plastových vreckách, aby pridaný med neodtekal (med sa s fondánom nespojí, lepšie je pridávať skryštalizovaný med!)
Okrem toho, že krmivo plní hlavné poslanie. t.j. glycidovú potravu pre včely, obsah proteínov a ďalších látok priaznivo pôsobí na rozvoj hltanových žliaz včiel, čo je dôležité pri chove matky v malých oplodniačikoch, kde je obmena starých včiel veľakrát zanedbávaná a krmivo potom tieto stimuluje ku produkovaniu kŕmnej kašičky. PROFON-T evidentne včelám reaktivuje atrofované hltanové žľazy a tie dokážu ešte ošetrovať plod.

Technologický postup

Pri získavaní trúdieho výťažku využijeme prirodzené rozmnožovanie včiel- rojenie, teda v čase keď chov trúdov vo včelstvách je biologickou nutnosťou zaistiť trúdí servis pre oplodnenie mladých matiek.
Väčšina včelárov využíva tento fakt ako biologickou cestou znížiť počet parazitujúcich samičiek VD na trúďom plode a vo vhodnom čase zo stavebných rámikov (SR) sa dá trúdí plod vyrezať a zlikvidovať spolu s VD, jednou ranou dve muchy. Čas pre likvidáciu VD je najvhodnejší na 20 deň od položenia vajíčka matkou, čas pre získanie najkvalitnejšieho výťažku je tesne pred alebo krátko po zaviečkovaní trúdich lariev t.j. 9-10 deň, teda v čase pred ich prvým zvliekaním. Z nezaviečkovaných lariev sa získa obsah oveľa ľahšie a vo väčšom množstve.

Príprava stavebných rámikov

Ideálne je pripraviť nové SR a pod ich hornú latku nalepiť pomocou teplého vosku pásik 10 mm širokej medzisteny, ale môžeme využiť i vyradené plásty, ktoré z rámika vyrežeme tak, aby pod ich hornou latkou ostal zbytok plástu, na ktorom včely začnú stavať trúdie bunky. Starý plást zrežeme do tvaru trojuholníka pod hornou latkou šikmým rezom nožom.
SR vkladáme do plodiska v čase kvitnutia vŕb, zo začiatku k plodovému plástu, aby ho včely rýchle vystavali a matka vzápätí zakládla vajíčkami, potom ho môžeme preložiť ku stene úľa.

Pomôcky k získavaniu TV

- vačšie plastické vedro na zachytávanie TV
- silné ľanové plátienko (100x100 cm) na vytláčanie lariev
- väčšie cedidlo z plastu a lievik taktiež z plastu
- nádobu na výtlačky a PET fľaše podľa potreby.
Postup: vyrezané plásty s trúdimi larvami (TL) vo väčšej a širšej nádobe zhomogenizujeme, rozrežeme a pomiagame na menšie časti, vložíme do pripraveného plátienka, ktoré zložíme a skrúcaním v rukách postupne vytlačíme jeho obsah. Kto by chcel získavať väčšie množstvo TV, môže použiť odšťavovač na ovocie. Precedený TV nalejeme do fliaš a uskladníme pri skorom spotrebovaní do chladničky, kde vydrží max. 7 dní a zbytok v PET fľašiach umiestnime do mrazničky, kde môže byť aj rok. Príprava pred sezónou v budúcom roku.

Výroba fondánu

Nádoba v ktorej budeme variť fondán, musí byť hygienicky neškodná a vždy o 15% väčšia ako množstvo pripravovaného fondánu. Dôležité je, aby po doplnení všetkých komponentov bol nad hladinou vriaceho roztoku určitý voľný (7-8 cm) priestor, pretože pri teplote 117˚C a viac začína sa roztok peniť a dvíhať sa. Vhodné je keď v čase vrenia môžeme nádobu trochu odtiahnuť z ohňa, inak nám roztok môže vykypieť.

Recept na výroby PROFON-T

Na 1 kg kryštálového cukru pridáme 0,25 litra vody, 50 g medu, najlepšie skryštalizovaného, 250 ml trúdieho výťažku, Invertín podľa návodu na ňom, môžeme nahradiť aj octom, aby bolo krmivo vláčnejšie. Predpokladám, že obsah pridávaného TV môže byť aj vyšší, ale neskúšal som to.

Postup:

Podľa množstva kryštálového cukru dáme do nádoby zovrieť príslušné množstvo vody a postupne za stáleho miešania pridávame cukor . Miešame vlastne počas celej prípravy aby sa cukor dokonale rozpustil. Zostrojiť strojové miešanie. Miešame kým roztok postupne nedosiahne (potrebný teplomer s hodnotou 150˚C ale ide to aj odhadom), kým teplota roztoku nedosiahne min 117˚C, vlastne túto teplotu dosiahne roztok vtedy, keď sa začne dvíhať jeho hladina, teda vrieť.
Od tohto okamihu miešame roztok 5 minút, po 5 minútach roztok na chvíľu odstavíme (nemusíme vtedy keď máme pomoc) a prilejeme prihriaty med a trúdí výťažok (napr. na 10kg cukru 500 g medu a 2,5 litra TV) a znovu varíme kým nedosiahneme 117˚C, ktorú udržujeme 1-2 minúty. Roztok na chvíľu prudko vzkypí, ale pri stálom miešaní sa hladina upokojí a výťažok sa rozptýli vo fondáne, vtedy ešte dolejeme Invertín (musí sa zakúpiť alebo sa pridá konzumný ocot)
Roztok definitívne odstavíme a necháme za občasného miešania chladnúť, keď sa teplota roztoku blíži k 70˚C začína obelievať, vtedy intenzita miešania sa musí zvýšiť a to dovtedy, kým nezbadáme jeho hustnutie. Pri teplote roztoku 40˚C rýchlo obsah plníme do pripravených vrecúšok (mikroténové) asi po O,5 až 1 kg), uzatvoríme a kladenie ležato na betónovú podlahu, kde sa PROFON sformuje do tvaru prijateľných placiek, vhodných na pridávanie včelám. Pri ich plnení som tieto staval do primerane veľkej nádoby, aby stále zvisle a tam som ich aj uzatvoril.
Pre chovateľa matiek je výhodnejšie naliať do uzatvárateľnej nádoby a odtiaľ odoberať potrebné množstvá. Dali by sa použiť aj plast. nádobky z plastu, do ktorých balia napr. šaláty a tie mať pripravené v zásobe.
Na stabilizáciu krmiva som používal kyselinu benzoovú pod obchodným názvom HOSSA v množstve i balíček na 5 kg krmiva.
Skladovanie PROFON-T odporúčam v suchej miestnosti, skúsenosti mám také, že ani 35˚C teploty krmivo nepoškodili.
Sekundárna infekcia hubovými a bakteriálnymi chorobami včelieho plodu by nemala včely ohroziť, lebo vysoká teplota spracovania komponentov zničí choroboplodné zárodky. Samozrejme, že včelár by mal vždy vylúčiť z výroby krmiva (med a TV), ak sa na jeho včelnici objaví také podozrenie.
Výroba fondánu je pre neskúseného človeka náročná, preto by si to mal záujemca odskúšať na malej vzorke, vyskúšať vo včelstvách, hlavne množstvo a spôsob podania a pod. Naučiť sa vyrobiť dobrý fondán je možné priamo v cukrárenskej výrobe a hlavne pridávanie komponentov doňho sa treba naučiť.
Je to však cesta ako využiť tento rezervoár proteínov a iných potrebných látok pri včelách je zaujímavý a škoda je ho len tak nevyužívať.

Trúdí výťažok

Z prečítania a zvedavosti som obsah trúdích lariev podrobil tepelnému spracovaniu a nájsť možnosť využitia v ľudskej gastronómie, ako aj bez tepelného spracovania, konkrétne na chutné a výživné nápoje.
Keďže trubčí mléko nie je možné dlhodobo skladovať bez dostatočného zmrazenia, dal by sa použiť spôsob priemyselného vysušenia výťažku. Vzor, ako výťažok pripraviť na stále a dlhodobé skladovanie a tým bežné používanie, máme v sušenom mlieku, ktoré dostať bežne v obchode. Aj výťažok by sa dal istotne tepelne spracovať, no ale to je už v rukách výskumných potravinárskych výskumov.
Pri používaní TM v gastronómii je treba brať ohľad na prirodzenú sladkú chuť výťažku, pretože samotný obsah výťažku je sladký, k čomu často prispieva med na trúďom pláste. Toto je nevýhoda pri príprave napr. omelety, ktorej základom chute je soľ. Omeletu, ktorú som pripravoval, zniesla kritérium pre dobrý gurmánsky zážitok i keď mierne sladká chuť trochu odrádzala od konzumácie. Ale to je zvyk.

Príprava palaciniek

- 1000 ml TM + mlieko, môže byť aj voda na riedenie, podľa potreby
- 600 g hladkej múky
- cukor resp. med na mierne prisladenie základu
- trochu mletej škorice a vanilínového cukru
- štipka soli
- olej na pečenie na panvici
- Plnka: všetky džemy, tvarohová s hrozienkami, vanilínovým cukrom, práškovým cukrom, ozdobiť šľahačkou. Môžu to byť aj iné plnky bez osladenia napr. husacia restovaná pečienka, ale vtedy nemôžeme sladiť i základ t.j. samotné cesto na palacinky, skôr pridáme soľ.
Pripravená zmes nesmie byť príliš hustá, na panvici sa musí voľne roztekať. Opečieme obidve strany na miernom ohni do ružova.

Koktaily

- 100 ml TM (trúdie mlieko)
- 100 ml polotučného mlieka
- 50 g jahody, maliny alebo iné mäkké ovocie
- podľa chuti med alebo cukor a rozmixujeme.
- miesto ovocia použijeme kakao
Fantázii sa medze nekladú.

Omeleta

- 500 ml TM (omeleta bude mierna sladká)
- 1 vajce - nemusí byť
- cibuľka nakrájaná na drobno
- olej, maslo
- soľ podľa chuti
- na tanieri posypeme mletým korením a paprikou
Pokrájanú cibuľku jemne orestujeme, zalejeme TM a na miernom ohni neustále miešame avšak neprehrejeme. Dobrú chuť.
Ďalšie použitie
TM môžeme využiť miesto rozšľahaného vajíčka i pri obaľovaní vyprážaných rezňov, kuraciny a karbonátok. Záleží len od fantázie kuchára kde TM využije.

Anton Turčáni, mail

 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Anton Turčáni Anton Turčáni | E-mail | 9. května 2008 v 8:51 | Reagovat

Tohoto roku som prvýkrát pripravil kŕmny substrát PROFON-T z 5 kg kryštálového cukru. Trúdí výťažok- mléko z dvoch SR čiastočne už (1-2 dni) zaviečkovaných plástov, rozrezaním v nádobe na drobné kúsky a ručne v plátenku jeho skrúcaním vytlačil. Z každého plástu (výťažok precedený) som získal O,6 litra TV či TM. TV je pomerne sladký, čo svedčí, že trúdie larvy sú "nabité" nielen peľom ale i medom (na pláste nektár nebol).

Do naádoby nad ohňom som nalial 1 lit. (0,O2 lit.) vody na každé kg cukru a opd začiatku stále miešal, roztok je dosť hustý a po dosiahnutí varu (roztok pení- použiť vyššiu nádobu), som roztok miešal 10 min., vtedy som vlial do doňho TV a miešal pri vare asi ďalších 5 min. Nasledovalo odstavenie a vychladnutie na 70˚C, vtedy sa rozok musí neustále miešať až do doby kým začal hustnúť. Vtedy je možné PROFON-T vložiť do vreciek-sáčkov, alebo do uzatvárateľnej nádoby.

Začínam chov matiek a pri utváraní malých oddielkov pozostávajúcich dvoch plástov so zrelou MB na dno komôrky asi 20 dag. Anton

2 SandyJarvis33 SandyJarvis33 | E-mail | Web | 12. listopadu 2011 v 17:24 | Reagovat

I took my first <a href="http://goodfinance-blog.com/topics/home-loans">home loans</a> when I was 20 and that helped my business very much. Nevertheless, I need the term loan as well.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama