Informace ze světa Internetu hlavně o včelách a včelařích, a česky

Příprava medu na "soutěž krásy"

15. listopadu 2007 v 20:04 |  Med
Tak jako se pořádají soutěže krásy mladých dívek, včelaři se při svých setkáních chlubí svým medem a pořádají soutěže o nejlepší med.

Sám jsem se takových soutěží účastnil, ale už to nedělám. Co se skrývá v medu, to laik těžko odhalí a je odkázán jen na své smysly.
Základním ukazatelem kvality je obsah vody, nepřímo hustota medu. Ta se dá lehce změřit refraktometrem - bez tohoto parametru by se žádná soutěž medu neměla obejít. V takových soutěžích jsem se bohužel nikdy neměl příležitost účastnit. Podívejte se na část rad k přípravě medu na soutěž krásy ze stránek Kanadského medového výboru. Další část jsem nepřekládal, ta je o přípravě pastovaného medu a plástečkového medu. Ještě připomínám, že důležitý parametr medu je také obsah hydroxymethylfurfuralu. Jeho měření je však složitější, ale to nám napoví, jak je med starý, nebo jak a jak dlouho se med ohříval. Standardní maximální hodnota je 40 mg/kg, které med dosáhne za normálních podmínek asi za 3 roky.

Příprava tekutého medu

Porotci se dívají na:
  1. Hustotu (obsah vody), 15 bodů
  2. Nepřítomnost krystalků, 15 bodů
  3. Nepřítomnost cizích částic, 15 bodů
  4. Nepřítomnost vzduchových bublin (v suspenzi nebo pěně), 15 bodů
  5. Jas (průzračnost), chuť a aroma, 10 bodů každá vlastnost
  6. Barva, vyrovnanost medu a plnění, 5 bodů každá
  7. Vzhled a jednotnost obalů, 5 bodů. Používejte med jen ze světlých plástů. Dejte přednost lisování medu před vytáčení pro snížení obsahu vzduchu. Odstraňujte víčka čistým širokým nožem. Vytlačte med z buněk plástů. Nedovolte smíchat pyl s medem při vymačkávání plástů.

Čištění a vyjasňování medu

  • Nechte med stát v širokých mělkých kontejnerech při 38 až 43 st. Celsia po několik dní.
  • Sejměte bublinky vzduchu a cizích příměsí z povrchu.
  • Odstraňte nečistoty cezením medu.

Barva a chuť

  • Vyberte med, který je jednoho druhu.
  • Zacházejte pečlivě aby se zachovala barva, chuť, jas, aroma a stejnorodost.

Skladování

  • Pokud se med drží nějaký čas před výstavou, krystalizaci se dá zabránit při skladování medu při teplotách pod 0 st.C.
  • Tekutý med pro soutěž musí být bez krystalů. Pokud se objeví krystaly, opatrně zahřejte med ve vodě na 49 st.C. na několik hodin.

Obsah vody

  • Hustota je důležitá, ideální by měla být 17% nebo méně. Vysoký obsah vody snižuje hodnocení. 5 bodů za každých 1/10 %. přes 17.8%
  • Obsah vody může být snížen expozicí medu v plástech v podkroví v létě, to postupně sníží vlhkost. (Mám vyzkoušeno ve skleníku - v relativní vlhkosti 30-40%).

Výběr obalů

  • Všechny obaly by měly být stejně naplněné a jednotné.
  • Naplnit sklenici do bodu kde není vidět vzduchová vrstvá pod víčkem když je víčko našroubováno.
  • Při plnění lijte med dolů dovnitř lahve aby se zabránilo tvoření bublinek.
  • Konvenční sklenice jsouv vhodné jak pro tekutý tak pro krémový med.
  • Sklenice mají být čisté a průzračné
  • Připravit další zvláštní sklenice na výstavu aby se ty nejlepší vybraly
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Karel Karel | 15. listopadu 2007 v 22:05 | Reagovat

Nepřítomnost krystalků, 15 bodů

Tekutý med pro soutěž musí být bez krystalů

------

Nevím, já bych tohle taky nechal Američanům.

A nebo raději hraju se svým medem čtvrtou ligu.

A pokud vezmu svůj nejlepší (nejmíň) degradovaný med pro nejlepší=nejpoučenější zákazníky) který stáčím hned po vytočení do sklenic (tedy nerozehřívám) a pak skladuji, tak mám třetí mínus - pěna a nečistoty na povrchu.

A nic se tam nepíše o našem HMF a dalších parametrech:-)

Ale ochutnávky a soutěže jsou určitě dobré pro propagaci medu.

Karel

2 Eman Eman | Web | 16. listopadu 2007 v 7:35 | Reagovat

Propagace dokonalé krásy ve všem může být škodlivá. Například soutěže královen krásy. V důsledku pak spousta holek a jejich  rodičů bojuje s mentální anorexií. Nebo perfektní ovoce a zelenina - výsledek je, že se přehnaně používají pesticidy, fungicidy - samé jedy.

Perfektní med, používá se přehřívání, degradace přirozených složek medu. Podcenění kvalitního, ale krystalického medu.

Jsou to paradoxy. Nic by se nemělo přehánět a spíš by se měly podporovat znalosti před povrchním vzhledem. Od toho jsme lidi.

A změřit HMF není pro amatéra jednoduché.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama