Informace ze světa Internetu hlavně o včelách a včelařích, a česky

Medovina, alkohol a zdraví

20. listopadu 2007 v 17:37 | Eman |  Medovina
Jak už asi víte, medovina je medové víno, alkoholický nápoj. Kdo vyzkoušel její účinky, tomu asi nemusím dál nic dokazovat. Zajímavý je celkem objektivní pohled na alkohol a jeho vztah k našemu zdraví ze stránek "Mead made complicated".

Slovo úvodem: Toto téma je choulostivé, protože někteří v něm mají své zájmy. Je třeba se mít na pozoru před nedostatkem poctivosti některých zdrojů: Proti alkoholu od abstinentů a protialkoholních spolků, a ve prospěch alkoholu u společností, které z alkoholu profitují a opilců, kteří na alkohol umírají.
Průzkum "Health Education Authority in Britain" ukázal že více jak polovina populace věřila že alkohol je pro její zdraví prospěšný. A asi 25 % pijáků si nejsou vědomi rizika. [Lee N. 1999].

Praktická stránka

Kolik alkoholu je příliš mnoho? To záleží na tom kdo pije a jaké jsou okolnosti. Například těhotná žena nebo někdo s jistým druhem medikace by pít neměl vůbec.
Množství alkoholu v krevním oběhu po konzumaci záleží na množství a druhu nápoje, na váze a pohlaví pijáka. Váha má význam kvůli efektu naředění. Muž a žena o stejné váze nebude reagovat stejně: žena netoleruje alkohol tak dobře jako muž. Možné vysvětlení je takové, že ženy asi metabolizují alkohol jiným způsobem. Jiné možné vysvětlení je poměr tuku a vody, který je u žen a mužů jiný.

Alkohol a léky

Některé léky se nemají s alkoholem míchat. Je to uvedeno na obalu nebo v pokynech. Působení alkoholu může být třech druhů:
  • Alkohol může zesílit efekty vedlejších účinků léků.
  • Alkohol může zpomalit nebo degradovat lék, což může způsobit předávkování léku.
  • Léky mohou zpomalit odbourávání alkoholu (například penicilin zatěžuje příliš sám o sobě játra, která hrají důležitou roli v odbourávání alkoholu)

Rada pijákům

Deutsches Institut für Ernärhungsmedizin und Diätetik (D.I.E.T.) (citováno v "Ärtze Zeitung" February 11th 2002) shrnuje všeobecné zdravotní tipy pro pití. Radí nepít alkohol na prázdný žaludek: dobrá rada je jíst potravu obsahující rostlinný tuk, který pokrývá a chrání žaludek. Pít vodu pro zabránění dehydratace. Jíst slanou potravu k vyvážení ztráty soli spojené s konzumací alkoholu. Je radno se vyhnout současnému pití mnoha různých druhů alkoholických nápojů. Další den si dát dobrou snídaní, včetně mléčných produktů, pomerančové šťávy a minerální vody.

Negativní účinky na zdraví

Účinky středních dávek alkohou nejsou dobře poznané, ale o přemíře je dobře známo že je zhoubná. : Gutjahr [Gutjahr et al. European addiction research 7, 117 (2001)] uvádí více jak 60 účinků.

Játra

Nadměrná konzumace alkoholu, pokud je trvalá, může ochromit regenerační schopnost jater, způsobuje tvrdnutí jater, alkoholickou hepatitis a cirrhosu.

Mozek

Je na alkohol poměrně citlivý. Alkohol snižuje jeho aktivitu (může dojít až ke komatu nebo smrti). Dlouhé vystavení alkoholu může vytvořit závislost: mozek pak potřebuje jisté množství alkoholu každý den k udržení své aktivity. Po dlouhou dobu takový přebytek může vést ke ztrátě mozkových buněk. Vedlejší efekt poškození jistých částí mozku (přední a spánkový laloky) které snižují sebeovládání a narušuje rozhodování; toto vede ke zvýšení rizika násilného chování [Amen 2000].

Kosti

Alkohol snižuje hustotu kostí a zvyšuje jejich křehkost (osteopenia) [NIAAA 2000]. Další účinky je zvyšování rizika úrazu pádem. Je dobré poznamenat že kostra je zvláště ohrožena během růstu.

Sexualita

Nepříznivé účinky na muže včetně impotence, neplodnosti a atrofie varlat. U žen, porucha periody a riziko spontánního potratu a nástup předčané menopauzy.[NIAAA 2001, Kesmodel et al 2002]

Pozitivní zdravotní účinky

Nedávné studie zjistily, že alkohol by mohl mít ochranný efekt. Tyto studie byly uveřejněny, ale jejich výsledky musí být obecně reprodukovány. Bylo by tudíž riskantní dělat z nich definitivní závěry. Je také těžké říci zda někteé účinky sjo spojeny s alkoholem. Mnoho studií ukázalo vztah mezi konzumací alkoholu a tabáku a s jinými činiteli, kde asi převažují účinky alkoholu. Wannamethee a Shaper [American journal of public health 89, 685 (1999)], zjistili, že mírná konzumace alkoholu souvisí s nízkou úmrtností oproti ostatní populace, jsou opatrní: "Velká část ale ne všechny výhody u pijáků vína oproti ostatním pijákům může být připsána k výhodnějšímu životnímu stylu." Skutečně pijáci vína jsou obecně vzdělanější, mají lepší socio-ekonomický statut, vyšší IQ a jsou lépe sociálně integrovái než pijáci piva a jiných lihovin[Mortenen et al. Archive of internal medecine 161, 1844 (2001)].
Abstinenti mohou pociťovat vyřazení ze společnosti kde je konzumace alkoholu běžná, a toto může působit stres a obavy, což může být přímo odpovědné za jejich zdraví. [Pittmnan 1995, Andreasson 1998, Green 2001]

"Čím víc pijete, tím jste chytřejší"

Japonští výzkumníci z Národního ústavu věd o dlouhověkosti v Aichi měřili IQ u 2000 lidí věku mezi 40 a 70. Mirní pijáci měli IQ vyšší než nepijáci (3.3 bodů u můžů a 2.5 u žen.) Na druhu alkoholu nezáleželo. Subjekty byly vybírány tak, aby se vyloučil vliv vzdělání a příjmu. Výzkumníci zaznamenali například že pijáci sake také jedli syrové ryby, což mohlo přinést mastné kyseliny do mozku. Jestliže je účinnek alkoholu skutečný, má se za to, že za to můžou polyfenoly. Reference: New Scientist, December 9th 2000.

Jiné studie

  • Konzumace jedné nebo dvou skleniček alkoholu za den by měla snižit riziko srdečního infarktu.[National Institute on Alcohol abuse and Alcoholism 2000]. Ale další studie nezjistily rozdíl mezi mírnými pijáky a nepijáky [Tsubono 2001, Fillmore 2000, Hart et al. 1999, Takker 1998, Andreasson 1998].
  • Sklenička denně snižuje tuhost cév [Fleg 2002]
  • Konzumace 3 sklenic za týden snižuje vyšší tlak o 15 % [Thadhani 2002].
  • Alkohol chrání post - menopauzu žen proti problémům kostí [Mukherjee S. and Sorrell M. F. : "Účinky konzumace alkoholu na kostní metabolismus u starších žen", American journal of clinical nutrition 72, 1206 (2000)]
  • Mírná konzumace alkoholu chrání starší lidi proti ztrátě sluchu [Journal of the American Geriatrics Society 48, 1273 (2000)]
  • Konzumace alkoholu chrání proti diabetu typu II [Wannamethee S. G., Shaper A. G., Perry I. J. and Alberti K. G. M. M. : "Konzumace alkoholu a výskyt diabetu II", Journal of Epidemiology and Community Health 56, 542 (2002)]
  • Mírná konzumace alkoholu snižuje rizika šílenství u lidí nad 55 let (A moderate consumption of alcohol reduces risks of madness amongst people more than 55 of age) [The quarterly Review of Alcohol Research 10(2) (2002)]
  • Mírná konzumace alkoholu může snižovat rizika očních nemocí (cataract, macula degenerating, diabetes retinopathy) [Journal of studies on alcohol 62, 397 (2001)]
  • Mírní pijáci mají žlučové kameny méně často než celková populace [Caroli-Bosc F-X et al. : "Cholelithiasis and dietary risk factors: an epidemiological investigation in Vidauban, southeast France" Digestive diseases and sciences 43 2131 (1998)]

Reference


================
Moje poznámka pod čarou. U takových článků o různých vlivech například nikotinu, alkoholu jsem vždy na pochybách. Je fakt, že pijáci jsou chytřejší následkem alkoholu, nebo je sklon k alkoholu anebo alkoholismus následkem genetického uspořádání mozku, který je mimo jiné také chytřejší. Co je příčina a co následek. Odpověď by asi dal výzkum dvojčat, kde by se vliv genetiky potlačil.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 zdraví zdraví | Web | 16. července 2012 v 7:47 | Reagovat

nice blog, gl!

2 sxfff sxfff | Web | 16. července 2012 v 10:08 | Reagovat
3 aaajarc753 aaajarc753 | Web | 19. července 2012 v 7:04 | Reagovat

bb bj bbc 360

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama