Informace ze světa Internetu hlavně o včelách a včelařích, a česky

Bezpečnost potravin a ochrana zdraví spotřebitelů

17. září 2007 v 18:14 | Eman |  Med
Na stránkách Státní veterinární správy se objevila zajímavá propagační příručka
Týká se ochrany zdraví spotřebitelů a systému HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point)

Příručka je technicky zajímavě zpracovaná a můžete si zvolit i český jazyk. Co se týká medu, jde o správné označení původu medu (prodejce) a minimální doby trvanlivosti. Kvalitní med by měl mít minimální dobu 3 roky, kdy prodejce ručí za nezávadnost. Ale zdravotně nezávadný je správný med i po více jak 5 letech. Jen je množství vzácných prchavých přírodních látek (vitaminy, enzymy,....) sníženo na minimum.
Problém u medů jsou různě falšované medy - dodáváním invertovaného syrupu, nebo dextrinu. Před delším časem prodávali v tržnici "takymed", který se vařil z melasy a vypadal jako lesní med. Dále medy s obsahem různých antibiotik, které se tam dostává ze zemí, kde jsou antibiotika ve včelařství povolena. Tady už může jít o zdravotní závadnost.
Kontrolní otázka: Kde nakoupíte med s největší zárukou pravosti a nezávadnosti?
a) v supermarketech
b) v malých venkovských obchodech
c) U včelaře (ze dvora), který vám ochotně ukáže kde a jak med zpracovává. Případně navíc má certifikát kvality a může vám změřit obsah vody v medu.
Ano - C je správně.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama