Informace ze světa Internetu hlavně o včelách a včelařích, a česky

Kolik procent alkoholu je v medovině?

28. června 2007 v 18:04 | Eman |  Medovina
Našel jsem na internetu zajímavý dokument, kde Mathieu Bouville odvozuje výpočet alkoholu v medovině. Obecně se jedná o roztok cukru a proces přeměny cukru v alkohol. Nebudu vás unavovat algebraickými vzorci a konstantami a půjdu rovnou k věci. Klíčový vzorec pro praktickou potřebu je tento:

objemový obsah alkoholu A = 1.32*(počáteční váha 100 litrů medoviny - koncová váha 100 litrů medoviny) neboli obsah alkoholu v % je 1.32 násobkem úbytku váhy 100 litrového roztoku.
Například: po rozpuštění 40 kg medu ve 100 l roztoku bude hustota asi 1.12. Po vykvašení bude hustota 1.02 kg/litr. Rozdíl 10 dkg a z toho vyplývá, v roztoku s hustotou 1.02 bude 1.32 * 10 = 13.2 % obj. alkoholu.
K určení hustoty stačí digitální váhy - nejsou drahé, stály mě asi 600 Kč pro vážení do 5 kg. Váží s přesností na +-1 gram. To pro naše účely úplně stačí.Váhy se hodí pro spoustu různých použití ve včelařství. Například vážení plástu pro zjištění obsahu medu, kontrola rychlosti odpařování kys. mravenčí, vážení vosku, počítání mezistěn, počítání hřebíčků, vážení mouky a ingrediencí při pečení perníku atd atd.
Dále si vezmete litrovou lahev, nejlépe s úzkým hrdlem, aby se dal přesněji určit objem. Láhev postavíte na váhu, vynulujete. Pak do ni nalejete 1 litr vody, podle váhy 1000g a poznačíte si výšku hladiny. (nezapomeňte vyjmout trychtýř). Nemusí to být přesně 1 litr, ale například 1.4 litrů, ale pak pro určení hustoty musíte čistou váhu medoviny podělit objemem vody (1.4). Vodu vylejete a do stejné výšky nalejete měřený roztok medoviny. Rozdíl váhy 1 litru v dkg (10 gramů) je to hledané číslo, které se vynásobí 1.32 a dostaneme % alkoholu. Je to prosté. Důležité ale je znát počáteční hustotu na začátku kvašení. Bez této znalosti absolutní množství nezjistíte.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 zdenek zdenek | 31. května 2008 v 10:40 | Reagovat

Myslim ze je to celkem hloupost, da to nepresny vysledek.

Duvody:

1. ruzne cukry v medu maji ruznou hustotu

2. ruzne mnozstvi cukru v medu

3. ruzne mnozstvi zbytkoveho cukru/medu v medovine

Stale plati pro presne urceni mnozstvi alkoholu v medovine je nutne poridit si destilacni aparaturu a mnozstvi alkoholu stanovit destilaci.

2 Eman Eman | E-mail | Web | 31. května 2008 v 10:52 | Reagovat

Dá to poměrně přesný výsledek. Cukr má hustotu 1.55 g/cm3 a jeho úbytek přechází do alkoholu. Různá množství a hustoty jsou reprezentovány právě tou průměrnou hustotou a její snížení je doprovázeno vždy alkoholem. Na to vemte jed. Destilační metoda je samozřejmě přesnější a chci vás vidět jak to budete pracně cejchovat a nakonec dojdete ke stejným číslům +- 0,5 %.

3 čochtan čochtan | E-mail | 9. srpna 2008 v 23:19 | Reagovat

pochopil jsem to dodře,že první krok je čistá voda a druhý

krok medovina po vykvašení?Nesedí mi ta voda.Pochopil bych medový roztok před kvašením.

4 Eman Eman | E-mail | Web | 10. srpna 2008 v 8:10 | Reagovat

Pomocí vody se pouze ocejchuje objem. Samozřejmě důležité je zjistit hustotu před kvašením, protože vznikající alkohol je závislý na úbytku váhy ocejchovaného objemu (neboli hustoty). Cukr se mění v líh - hustota cukru je 1.55 a hustota lihu je 0.78, tedy téměř poloviční. To musí být na váze znát. Současně vzniká CO2, který váhově nehraje roli.

5 Eman Eman | E-mail | Web | 10. srpna 2008 v 8:12 | Reagovat

Oprava "cukr se mění v líh" - omlouvám se hluboce - samozřejmě ho mění v líh jeho veličenstvo KVASINKY - báječný živočich, který obětuje svůj život za naše potěšení.

6 čochtan čochtan | E-mail | 10. srpna 2008 v 11:55 | Reagovat

díky za rychlou odpověď.Takže nejdřív voda,pak roztok před,potom po vykvašení.???

7 Eman Eman | E-mail | Web | 10. srpna 2008 v 12:26 | Reagovat

Pokud si jednou ocejchuji lahev (kvůli přesnosti je lepší asi 1.5-2 l), pak už jen vážím plnou láhev. Mám tabulku, kde je uvedena celková váha i s tárou a v pravé části je uvedena hustota a také možné maximální % alkoholu.

8 čochtan čochtan | E-mail | 13. srpna 2008 v 22:14 | Reagovat

ještě jednou díky,nějak se s tím poperu

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama