Informace ze světa Internetu hlavně o včelách a včelařích, a česky

Označování potravin - (také medu)

15. února 2007 v 18:00 | Eman |  Med
Na internetu se objevila zajímavá příručka o široké problematice označování potravin. Na straně 32 je o označování medu, ale i ostatní kapitoly mohou být pro vás užitečné.
Obsah
1. Úvod: Proč je na obalech tolik údajů .........................................................................5
2. Všeobecné požadavky na označování potravin .......................................................5
2.1 Kde a jak se údaje uvádějí ..................................................................................5
2.2 Jak se v údajích vyznat .........................................................................................6
2.2.1 Balené potraviny ..........................................................................................6
2.2.2 Zabalené potraviny .....................................................................................8
2.2.3 Nebalené potraviny .....................................................................................9
2.3 Význam jednotlivých údajů ................................................................................9
2.3.1 Název a sídlo firmy ......................................................................................9
2.3.2 Název potraviny .........................................................................................10
2.3.3 Množství výrobku .....................................................................................10
2.3.4 Datum minimální trvanlivosti ................................................................11
2.3.5 Datum použitelnosti .................................................................................12
2.3.6 Složení potravin .........................................................................................12
2.3.7 Množství potravinové složky .................................................................13
2.3.8 Označování šarže .......................................................................................14
2.3.9 Označení výživové hodnoty ....................................................................14
2.3.10 Identifikace výrobců potravin živočišného původu ..........................14
2.4 Specifický význam některých termínů ............................................................15
2.4.1 Význam slov "domácí", "čerstvý", "přírodní" apod. .............................15
2.4.2 Význam tvrzení "se sníženým obsahem" apod. ....................................16
3. Specifické požadavky na výrobkové skupiny, aneb užitečné informace o potravinách .........................17
3.1 Označování masa a masných výrobků ............................................................17
3.2 Označování ryb a vodních živočichů ..............................................................19
3.3 Označování vajec ................................................................................................19
3.4 Označování mléka a mléčných výrobků .........................................................20
3.5 Označování másla, margarinů a jiných tuků ..................................................24
3.6 Označování výrobků z obilovin .......................................................................26
3.7 Označování výrobků z ovoce a zeleniny .........................................................28
3.8 Označování čajů a kávy .....................................................................................30
3.9 Označování kakaa a čokolády ...........................................................................31
3.10 Označování medu ...............................................................................................32
3.11 Označování soli ...................................................................................................32
3.12 Označování nealkoholických nápojů ...............................................................33
4. Reklamace potravin ....................................................................................................35
5. Závěr
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama