Informace ze světa Internetu hlavně o včelách a včelařích, a česky

O falšování medu - trocha teorie

27. února 2006 v 8:21 | Eman |  Med
Falšování potravin je staré snad jako lidstvo samo.

Vyplývá to z přirozené snahy člověka nahrabat si pro sebe co nejvíc a taky přesvědčení, že ostatní jsou hlupáci, kteří si nic jiného nezaslouží než být okradeni. Není divu, že při snaze vydělat co nejvíc, napadne také někoho falšovat med. Lidi jsou šetrní a když vidí med o 10, 20 Kč levnější, tak na to skočí. ("Nekupte to :-) ". Myšlenka falšování je prostá jako kolumbovo vejce (".... stejně tak jako to, že vás čeká Pankrác" - citát z Osudů dobrého .vojáka Śvejka - tam se jednalo o myšlenku atentátu)
V tomto článku si všimnu porušování medu přídavkem cukrového sirupu. I mezi včelaři jsou občas (věřím že velmi zřídka) takoví chytráci (znám je jenom z vyprávění), co krmí včely cukrem a tento zpracovaný cukr pak vytáčí jako med. Říká se jim mezi včelaři CUKRÁŘI. Bez laboratoře lze tyto postupy těžko dokázat. Sám si ale nedokážu představit, že by mi stálo za to si s tím dávat takovou práci. Musí to být holé zoufalství.
Uvedu dále citát z jedné kapitoly jisté odborné publikace jednoho českého odborníka na včelařství a med, o falšování (porušování) medu přidáváním cukrového sirupu. Možná že si po přečtení uděláte sami názor, proč se nyní na trhu setkáte s nápadně levným medem, který dlouho nekrystalizuje. Hospodářský zázrak v zemích Asie je doprovázen všelijakými metodami. Nejde zde jenom o podvody, ale mnohdy i o zdraví - státní kontrola vydala několik takových zpráv z kontroly medu, které ukazují na obsah C4 cukru i antibiotik v medu. Vzhledem k tomu, že v Česku se včely antibiotiky neléčí, musel med pocházet ze zahraničí, pravděpodobně z Asie.

Důkaz porušení medu sacharosovým sirupem

Následující metoda je pouze orientační a rozezná pouze silnější porušení medu. Princip metody spočívá v rozdílné rozpustnosti a chování se medu a porušovadla ve studené vodě. Neporušený med postupně vlévaný do sklenice se studenou vodou se při průchodem vodního sloupce viditelně nerozpouští a pravidelně se skládá u dna sklenice. Čím větší podíl v medu tvoří přimísenina sacharosového sirupu, tím více dochází při vlévání takto porušeného medu do studené vody k jejímu zakalení a nepravidelným turbulencím vlivem nestejného rozpouštění medu a uměle přidané sacharosy.

Stanovení obsahu prolinu

Stanovuje se s cílem zjistit vyzrálost medu a jeho případné porušení přídavkem exogenních cukrů po vytočení medu. V Německu se považují medy s obsahem prolinu nižším jak 180 mg/kg za podezřelé z porušení.
Princip: Prolin tvoří po reakci s kyselinou mravenčí s ninhydrinem barevný komplex. Po přidání 2-propanolu je měřena absorbance při vlnové délce 510 nm. Interference ostatních aminokyselin je ≤ 5 %.

Stanovení poměru izotopů uhlíku 13C/12C

Čína se v roce 1984 stala náhle vedoucí exportní zemí, ačkoliv předtím byla naprosto nevýznamnou zemí z hlediska obchodování s medem (KOCH, 1998; NOWOTTNICK, 1998). Tento náhlý vzestup byl velmi podezřelý a navíc med jevil celou řadu zvláštních vlastností:
1. Mimořádně vysoký počet mrtvých kvasinek.
2. Velké množství příměsí částeček zeminy.
3. Abnormální aktivita diastasy.
4. Vysoký obsah oxidu železa.
5. Rezidua chemických produktů.
6. Med byl dodáván v nehygienických obalech.
7. Med měl stále stejnou konzistenci, i když byl smíšeného botanického původu.
8. Mikroskopickou analýzou byly zjištěny zbytky buněk z cukrové třtiny.
Bylo tedy zřejmé, že jde o med mimořádně podezřelý z jeho porušení. Poněvadž šlo nejspíš o porušení třtinovým sirupem, který obsahuje velké množství fruktosy, bylo vyloučené použití konvenčních analytických metod stanovujících obsah redukujících cukrů. Muselo se přistoupit k metodě, která odhalí původ v medu přítomných cukrů.
Touto metodou je stanovení poměru izotopu uhlíku 13C/l2C (princip viz. níže). Postupnou analýzou bylo zjištěno, že falsifikát medu byl vyráběný touto cestou:
· med byl vytočen s 25 - 30 % obsahem vody (tedy nezralý) a skladován ve zrezivělých obalech až do výkupu (vznikaly oxidy železa); do té doby se však pochopitelně rozkvasil, a proto bylo zjištěné tak vysoké množství kvasinek;
· v továrně bylo kvašení zastaveno přidáním velkého množství konzervantů (různé chemické látky pro med cizorodé) a byl přidán třtinový sirup;
· med byl v továrně vysoušen na standardní sušinu.
Tento způsob falsifikace byl prokázaný v Číně, Argentině, Mexiku a Guatemale. Později též v Turecku.
Atmosférický CO2 obsahuje oba uhlíkové izotopy s atomovou hmotností 12 a 13. Za standardní poměr se považuje poměr 13C/l2C ve vápenci.
V atmosférickém CO2 je δ13C %o= -7 %o. V závislosti na typu fotosyntetické fixace CO2 se mění i poměr příjmu 13C a 12C rostlinami a tím následně i poměr obou uhlíku v organických molekulách rostlin (nám jde právě o nektar). U rostlin s C3 fotosyntetickým cyklem je δ13C ‰ = -22 až 33 ‰ a s cyklem C4 δ13C ‰ = -10 až -20 ‰. Stanovuje se hmotnostním spektrofotometrem.
Pouze akátový a citrusový med má hodnoty přibližující se hodnotám rostlin s C4 cyklem, a proto se začaly izotopy uhlíku měřit i u vybraného proteinu (prolinu), pokud je pak zjištěn rozdíl více jak -1 ‰ od standardu, med je prohlášen za porušený.
δ13C ‰ = [( 13C/l2C vzorku)/(13C/l2C standard) - 1 ] x 103

Jednoduchý test na falšování medu
a) čistý med proudí a skládá se bez rozpouštění b) a c) med míchaný homogenně se stejným množstvím 70% cukrového syrupu neteče tak přímo a vytváří zakalení téměř okamžitě, ale zvláště po lití většího množství nebo je-li mírně narušený vodou. Medový syrup se skládá nepravidelně na dně. d) 70% cukrový syrup, Zakalení je ještě silnější a nenastává zřetelné usazování na dně.
a) Pravý med ve studené vodě
b)
c)
d)
Na závěr jedna kuriozita. Psi prý nemají rádi med. Takže když se jim nabídne lžička podezřelého medu a spolknou ji, tak je med falšovaný. Pokud je med pravý, tak ho pes nepřijme. Můj pes opravdu neměl med rád. Cukr mohl. Tak nevím....
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Eman Eman | E-mail | Web | 13. března 2006 v 7:11 | Reagovat

SZPI představila na Salimě přístroj na odhalování falšovaných potravin......

Podle zdrojů EU stouplo množství zabavených falšovaných potravin v roce 2004 v celé EU o 200 %. Vloni SZPI zahájila kvůli klamání spotřebitele celkem 456 správních řízení a uložila pokuty za více než 15 milionů korun. Jakost padělků přitom stále roste a jejich detekce je čím dál složitější. SZPI proto vybavila své laboratorní pracoviště v Brně unikátním zařízením SNIF-NMR a IRMS, které umožňuje prostřednictvím metody nukleární magnetické rezonance sledovat distribuci izotopů na různých místech molekul obsažených potravinách. Přístroj dokáže odhalit falšování vína, džusů, medů a dalších potravin a prokázat původ například aromatických látek, destilátů, octových marinád nebo omáček. Tato technika významně rozšíří dosavadní způsoby a možnosti odhalení falšovaných potravin. Zařízení v hodnotě 46 milionů korun bylo zakoupeno na konci roku 2005, nyní probíhá jeho testování a provoz bude zahájen v druhé polovině letošního roku.

http://www.agris.cz/detail.php?iSub=518&id=146969

2 Eman Eman | E-mail | Web | 13. března 2006 v 7:21 | Reagovat
3 eman eman | E-mail | Web | 2. ledna 2007 v 14:32 | Reagovat

Vyjádření ke kvalitě panenského medu ing. A. Přidala

http://old.mendelu.cz/%7Eapridal/tipy/strdi.htm

4 serafX serafX | Web | 1. července 2008 v 14:11 | Reagovat

Se psem to vyzkouším ;-)

5 Tichý Tichý | E-mail | 1. září 2008 v 23:06 | Reagovat

Pes našich "mladých" / syn s rodinou/ přežil jen díky medu. Spolkl míček, který mu ucpal střevo. Vše, co snědl, většinou vyzvracel, zeslábl a již neměl sílu ani chodit. Vetr. ho léčil na vše možné, až jiný přišel  na pravý původ nemoci a odoperol ho. Do operace v podstatě žil jen na medu, vše ostatní jak jsem psal zvrátil., po operaci rychle sílil zásluhou medu. Jak mu ho podávali, nevím, převážně to byl med pastovaný řepkový. Asi není pes jako pes, zda ho měl rád, nevím, ale neodmítal ho, to asi proto, aby mi udělal radost a stoprocentně tem můj med nemá nic společného s cukrem, ani nestál vedle něho natož aby byl přimícháván.

6 Knížat Knížat | E-mail | 27. prosince 2012 v 20:12 | Reagovat

Môj pes žerie med, je blbost že pes žere len falšovaný med

7 Dušan Dušan | E-mail | 29. června 2013 v 22:32 | Reagovat

Myslíš, že tyto řádky pročítá pan Straka? Jeho JSG je přeborník ve falšování medu. :-(

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama