Informace ze světa Internetu hlavně o včelách a včelařích, a česky

Co je to vlastně MED?

23. srpna 2005 v 6:43 | Eman |  Med

CO JE TO MED

Budete asi překvapeni, ale včela medonosná - Apis melifera, NENOSÍ med. Včely si do úlu přináší suroviny na výrobu medu - květový nektar nebo medovici.

Zajímavý článek o tom jak vzniká med je zde, nebo více zajímavostí o medu zde, článek o medu v české wikipedii je zde
Nektar je výměšek rostlinných žláz, které se nachází nejčastěji ve květu. Rostlina používá nektar jako lákadlo na včely i jiný hmyz, který ji má opylit. Medovice je hustá sladká šťáva, kterou producenti medovice, nejčastěji listové mšice, mery a puklice, živící se rostlinnou šťávou, vylučují na větvičky jehličnatých a listy listnatých stromů. Je to ta šťáva, kterou mají rádi i mravenci. Včely přinášejí nektar nebo medovici do úlu a předávají je úlovým včelám, které je pomocí šťáv vylučovaných hltanovými žlázami a odpařováním vody zpracovávají na med. Nektar obsahuje 30 % až 95 % vody a 5 % až 70 % cukrů, medovice obsahuje zpravidla méně než 25 % vody a více než 30 % cukrů. Včelami zpracovaný zralý med obsahuje pouze 17 % až 20 % vody, především proto je mikrobiálně stálý. Med s vyšším obsahem vody může začít kvasit. Pak včela svými enzymy přemění převažující sacharózu na jednoduché cukry a navíc takto zpracovanou surovinu obohatí o další enzymy. Poté med uloží v plástvích úlů a tyto plástve zakonzervuje voskovými víčky. Tam med dozrává do své lahodné podoby. Při tomto procesu vynaloží včela obrovské úsilí. Jen pro představu, pro získání 1000g (to je objemově 0.7 litru) medu musí včely sesbírat pyl z jednoho milionu květů, což představuje asi 150 tisíc výletů pro pyl a pro včely navíc obrovskou vzdálenost.
JAKÉ DRUHY MEDŮ ZNÁME
Po vstupu do EU rozlišujeme 2 druhy medu: Květový a medovicový. Název Med smíšený je již věcí historie. Název med lesní je zavádějící, protože včely v lese nosí většinou nektar květový - tedy takový, jaký většinou je. Květový med má měrnou vodivost nižší než 0.8 mS/cm a medovicový med má měrnou vodivost 0.8 mS/cm a vyšší. Metoda měření vodivosti je poměrně náročná na přístrojové vybavení (více). Medovicový med je na pohled tmavý a krystalizuje o mnoho měsíců později než květový. Tato vlastnost krystalizace je zcela přirozená každému nefalšovanému medu s výjimkou medu akátového, který nekrystalizuje i rok. Rychlost krystalizace závisí na poměru jednoduchých cukrů glukózy a fruktózy. Dá se říci, že krystalizace je zpravidla znakem pravosti medu. Podle mých zkušeností správně ošetřený med (nepřehřátý) zkrystalizuje nejpozději do 6 měsíců - med řepkový dokonce za týden. Snůška medovicového medu je většinou vzácná závisí na podmínkách k rozmnožení producentů (mšic). Proto a také z důvodů velké obliby tmavého medu u zákazníků je medovicový med dražší. Z hlediska dietního je ale lepší med květový. Obsahuje převahu glukózy a mnoho rostlinných enzymů a vitaminů.
Kvalita medu je určena nízkým obsahem vody (Český med má méně jak 18%) a nízkým obsahem HMF (hydroxymethylfurfural - Český med má mít méně než 20 mg/kg). HMF je látka, která vzniká v medu samovolně vlivem teploty a času. Je to indikátor přehřátí medu, nebo jeho stáří. Med s HMF nad 40 mg/kg je již nestandardní. HMF není člověku škodlivý, ale pro včely je jedovatý. Dále nesmí být v medu obsažena jakákoli antibiotika v detekovatelném množství, zárodky nemocí (moru včelího plodu) a jiné škodlivé látky včetně reziduí léčiv. Kvalitu medu stvrzuje veterinární atest. Český med má díky světově unikátnímu systému léčení varroázy daleko nejnižší rezidua léčiv - která jsou pod hranicí detekovatelnosti.

KVĚTOVÝ MED

Je přírodní koncentrát nektarů z květin rostlin, v převážné většině z rostlin léčivých. Je snadno stravitelný díky vyššímu obsahu jednoduchých cukrů - glukózy a fruktózy. Obsahuje pylová zrna různých rostlin, které obohacují med o významné výživné přírodní látky s povzbuzujícími účinky - rostlinné hormony, éterické oleje, aromatické látky apod. Květový med je velice ceněn v lidovém léčitelství.

MEDOVICOVÝ ( LESNÍ ) MED

Je zpravidla tmavší, což způsobují rostlinná barviva v míze dřevin. V porovnání s květovými medy obsahují více fruktózy a dextrinů, ale hlavně větší množství minerálních látek a stopových prvků. Kromě toho existuje tzv. med melecitózní (cementový), který je sice vzácný, ale o to více pro včely nebezpečnější. Snůška z tohoto medu (modřínové a smrkové lesy) překvapila nezkušené včelaře natolik, že způsobila masivní zimní úhyn včelstev v zimě 2002-2003. Zkušený a pečlivý včelař mohl těmto úhynům zabránit včasným vybráním plástů a dokrmením včel cukrovým roztokem případně roztokem invertovaného cukru.

KVALITA MEDU

Abychom porozuměli tomu, v čem spočívá kvalita medu, začneme z opačného konce. Jak vzniká nekvalitní med. Jedním ze zdrojů znečištění medu jsou léčiva. Mor včelího plodu se zde neléčí, napadená včelstva se musí spálit i s úly. V jiných zemích, například Číně, USA, je povoleno léčit antibiotiky. Tato antibiotika se pak mohou dostat do medu, a tak i náš trh. Český včelař musí ze zákona léčit včely proti varroáze způsobem, který mu nařizuje veterinární správa. Varroáza je rozšířena po celém světě, takže se problémům s ní nevyhne nikdo. Zde je potřeba zdůraznit, že české metody léčení zanechávají nejméně reziduí ve vosku a medu. Zejména aerosolová metoda zimního léčení včel je pro včely a med šetrná. Léčení kyselinou mravenčí v létě je také bezpečná metoda.
Pokud včelař vytočí dobře vyzrálý med s obsahem vody 18% (maximální přípustná hodnota je 20%) a med dále nezahřívá, má ten nejkvalitnější produkt. Další manipulace může med jenom poškodit. Zpracovatelé zahřívají med nad teploty 50 C, filtrují pylová zrna, aby med vydržel co nejdéle v tekutém stavu, nebo přidávají do medu náhražky vyrobené ze škrobu. Tyto závady u prodávaných medů na našem trhu zjistila také Státní zemědělská a potravinová inspekce (SZPI). Z toho vyplývá jednoduchý závěr: Nejlepší med dostanete přímo od včelaře, pokud má ve svém "provozu" lidské hygienické podmínky a nevytáčí med ve "slepičárně". Já se snažím med co nejdříve dostat do čistých a horkem dezinfikovaných sklenic, abych si ušetřil práci s dalším rozehříváním krystalického medu. Je jednoduché pravidlo: Zkrystalizovaný med je pravděpodobně kvalitní. Krystalizaci podporuje převaha glukozového cukru, kterého je více v květovém medu. Z hlediska dietního (jednoduché cukry gluóza a fruktóza) je květový med pro člověka nejlepší.

HMF, hydroxy-methyl-furfural je látka, která v medu vzniká vlivem teploty a času. Je to látka podobná karamelu a pro člověka je naprosto neškodná. Pro včely je však jedovatá. Tato látka slouží jako nepřímý indikátor stáří a teplotního zpracování medu. Její mezní přípustná hodnota je 40 mg/kg. Pro představu, jak vznik HMF závisí na čase a na teplotě slouží následující grafy.

Čerstvý med obsahuje 1-5 mg/kg HMF. Kromě toho se teplem zničí řada enzymů a vitaminů. Obsah HMF je zvýšený u medů z tropických oblastí. Pro takové medy je vyšší přípustné množství HMF a zpracovatelé medů toho využívají. Uvádí na štítek, že med pochází ze zemí mimo EU a tropických oblastí. To znamená Čínu, Argentinu a další země, které uvádí na trh velké množství levného a někdy nekvalitního medu. Jsou známy případy prokázaného falšování medu sirupy vzniklými hydrolýzou škrobu a medy s obsahem různých antibiotik.
Table I - Efekt zahřívání na invertázu a HMF
Pro medy z Ananasu, Pomerančovníku, Slunečnice, Bavlny a Tymiánu






Tepl.
HMF
Invertase
HMF
Invertase
HMF
Invertase
HMF
Invertase
HMF
Invertase
Nezahřívaný
1.20
200.30
2.25
23.85
26.80
93.00
9.70
104.10
8.78
70.64
35
1.95
179.30
3.45
18.90
29.20
90.10
9.90
96.50
10.78
65.64
45
2.25
174.50
3.75
12.70
32.60
72.50
11.40
74.20
13.17
53.56
55
4.80
121.30
4.35
10.80
39.00
28.90
16.50
32.40
23.95
20.66
65
12.40
10.65
19.00
3.50
87.60
2.55
52.70
4.0
48.20
6.35
75
43.40
4.90
63.30
0
226.35
0
173.4
0
191.35
1.11
Snížení invertázy začíná od teploty 35oC. Z výsledku jsme zazanmenali, že zahřátí na 55oC po 24 hodin nezpůsobuje významné zvýšení HMF.



4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 eman eman | Web | 2. března 2007 v 12:48 | Reagovat
2 Med Med | E-mail | Web | 27. března 2008 v 11:13 | Reagovat

Med

3 Jan Burgel Jan Burgel | E-mail | 10. dubna 2008 v 9:11 | Reagovat

1/

Z grafu nárustu MHF při ohřívání vyplývá že krátkodobé do 1 hodiny a do teplot 70°C vyplývá :

nárůst= znehodnocení je do 1 hod. a 70°C jen nízké až velmi nízké.

Proč se tedy med nesmí dát do horkého čaje který vypiji během 10 ti minut.

2/ existuje studie zabývajíci se snížením enzimů s narůstající hodnotou MHF

MHF člověku nevadí.

Vadí ztráta enzimů. O enzimech se mluví jen příliš volně.

4 eman eman | E-mail | Web | 12. dubna 2008 v 8:44 | Reagovat

Jsem přesvědčen, že dávání medu do horkého čaje med neznehodnotí. Je to stará pověra, o které nikdo víc nepřemýšlí, protože to říkala babička. Podobná pověra je to, že se vitamin C ničí teplotou.

HMF nevadí lidem, ale pro včely je jedovatý. HMF je vlastně marker pro starší med a s tím souvisí úbytek enzymů.

5 keson keson | 14. srpna 2009 v 10:16 | Reagovat

Díky za naprosto vyčerpávající popis medu. Hledal jsem dlouho něco tak odborného a přesto popsaného lidským jazykem.

6 architekt odpadu architekt odpadu | E-mail | 7. listopadu 2010 v 20:31 | Reagovat

dobrý večer, kdysi jsem někde četl, že med nalezený v hrobkách faraonů byl poživatelný, ale nevím zda se dělaly s takovým medem nějaké testy ohledně HMF, stop enzymů, pylu atd. nevíte o tom něco prosím
a.o.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.